Uspješno završena i treća MEDIA Regata na Neretvi

Treća po redu MEDIA Regata održana je 16. i 17 juna 2018. godine na području općine Konjic, u selu Džajići. Generalni sponzir regate je bila Raiffeisen banka, te je regata, u skladu s tim imala i promjenjen naziv u Raiffeisen MEDIA Regata. Pored generalnog sponzorstva, ostvarena je i saradnja sa prijateljima regate, i to sa Sarajevskim keseljakom.

Prvi dan regate (subota) obavljena je akcija čiščenja korita Neretve, od Glavatičeva do Džajića buka. Na ovoj akciju sudjelovali su članovi medija koji su željeli doprinijeti očuvanju rijeke, i to timovi BHTV-a, BHR1, Balkan Vibe-a, eFm radija, Hema Tv-a i Dnevnog Avaza. Nesebičnu podršku, u formi opreme za rafting (čamci, neopren odijela, vesla, kacige, prsluci i licencirani skiperi) pružila su dva rafting kluba iz Konjica, i to Rafting centar Džajića buk i Hit Tours. Na akciji je sakupljeno 15-ak vreća za smeće, volumena od po 45l svaka.

Zvanični i obavezni dio programa MEDIA Regate započeo je prvi dan u 19h u rafting centru Džajića buk. Uvodnom riječju organizatora regate, Samre Čomor i Nejle Ramović predstavljeni su mediji koji su se našli u kampu u tom trenutku, predstavljena je Fotomonografija “Dođi, vidi, pričaj dalje – Bosna i Hercegovina” autora Amela Salihbašića i iznesen plan održavanja regate u narednih dan i po.

Drugi dan regate započet je posjetom Titovom bunkeru, za koju su osigurane ulaznice uz pomoć razvojne agencije Prvi Korak i općine Konjic. Učesnici regate su ovom prilikom imali mogućnost snimiti prilog o bunkeru D0 ARK, te prenijeti utiske široj javnosti. Nakon toga uslijedilo je samo takmičenje medija, i to od Džajića buka do Stare Ćuprije u Konjicu. Takmičenje je oržano između predstavnika medija koji su bili raspoređeni na 7 čamaca. Čamci i oprema su obezbijeđeni od strane rafting klubova sa podrčja općine Konjic:

 1. Rafting centar Džajića buk
 2. Hit Tours
 3. Outdoor Bosnia
 4. Telek-Fida raft
 5. Salihamidžić Tours

U okviru takmičenja sudjelovala su 22 medija, od kojih su se naboljim pokazali BHTV, BHR1 I TNT radio koji su bili takmičari na pobjedničkom čamcu, inače čamcu kluba Outdoor Bosnia. Drugi po redu stigli su predstavnici Nezavisnih novina, Radia Otvorena mreža i PINK Tv-a, na čamcu rafting centra Džajića buk, dok su treći bili članovi portala Balkan Vibe, Dnevnog Avaza i portala zenski.ba, i to na čamcu kluba Telek-Fida raft.

Prvi čamac ove godine je postavio i rekord regate, gdje su za samo 44 minute i 18 sekundi stigli sa početne tačke na Džajića buku do završnje, ispod Stare Ćuprije u centru Konjica.

Mediji koji su učestvovali na regati su (podjeljeni po tipovima):

TV kuće (sa portalom)

 1. BHRT
 2. Kanal 6
 3. Udri muški
 4. PINK Tv
 5. Hema Tv

Radio kuće (sa portalom)

 1. BHR1
 2. Federalni radio
 3. Radio M
 4. eFm radio
 5. Kameleon radio
 6. TNT radio
 7. Radio Otvorena mreža
 8. Radio Konjic

Printani mediji (sa portalom)

 1. Dnevni Avaz
 2. Nezavisne novine

Portali

 1. ekskluziva.ba
 2. balkanvibe.com
 3. novikonjic.ba
 4. zenski.ba
 5. gdjeizaci.ba
 6. zadovoljna.ba
 7. fokus.ba

U okviru drugog dana regate održan je i poslovni sastanak među predstavnicima medija. Cilj ovog sastanka je bila analiza određenih tema, te donošenje zaključaka i eventualnih riješenja problem koji su vezani za aktuelne  teme. Teme o kojima se govorilo su: “Oglašavanje internacionalnih klijenata u BiH putem inostranih kablovskih tv kanala” i “Interes privatnih RTV-a u ekasnom prikupljanju i raspodjeli rtv takse u BiH”. Sastanak je trajao oko dva sata, sa početkom u 12h, a na njemu su učestvovali vlasnici, direktori i menadžeri medija:

 1. Elvir Švrakić, Direktor/vlasnik NTV HAYAT
 2. Branko Dakić, Direktor/vlasnik TV K3
 3. Feđa Hadžifejzović, Direktor marketinga FACE TV
 4. Ante Krišto, Direktor/vlasnik HRTV OSCAR C
 5. Seid Hrnjičić, Direktor marketinga RTV SLON
 6. Mirza Ibrić, Direktor/vlasnik Radio M
 7. Hajrija Herić, Direktorica/vlasnica Novi Radio
 8. Amir Zonić, Direktor marketinga, Radio Kameleon
 9. Džemo Jabučar, Direktor/vlasnik Radio 8
 10. Dalibor Božić, Direktor/vlasnik Radio Dobre Vibracije
 11. Antonio Šain, Direktor/vlasnik Radio Dobre Vibracije
 12. Ljubiša Kragulj, Direktor/vlasnik BIG Radio
 13. Dragana Sivonić, Direktorica Radio postaja Vitez
 14. Suada Peštek, Direktorica Radio Sarajevo i radiosarajevo.ba
 15. Senad Zaimović, Direktor/vlasnik FABRIKA
 16. Reuf Herić, Predsjednik UO PEM BiH

Radujemo se novim regatama, novim druženjima i nezaboravnom provodu na Neretvi!

RMR Team